Olen tehnyt muutaman kerran sämpylöitä, mutta en ole löytänyt hyvää ohjetta ja yrittänyt kokeilla erilaisia reseptejä.

Täällä ei meidän lähikaupassa ole pahemmin mitään jauhovalikoimaa (vehnäjauho, täysjuväjauho taikka vahvan makuinen vehnäjauho leipien tekoon) mutta päätin kokeilla tota leipäjauhoa. Ja kun niitä puuropaketteja kuskasin sieltä Suomesta tänä kesänä. olen tosi monen kyljessä huomannut ohjeen, jossa laitetaan puurohiutaleita mukaan, joten aattelin kokeilla millaisia niistä tulee.

Pikkasen yhdistelin ohjeita keittokirjan ja puuropakettien kanssa. Osasta taikinaa lisäsin vielä juustoraastetta, kokeillakseni millasia semmosesta yhdistelmästä tulee. Ja puurohiutaleina käytin Nalle:n Vehnähiutaleita, siksi siis nimi. Nämä oli mun mielestä ihan mahtavia!!!!

1932002.jpg
Oikealla juustoisia vehnäsämpylöitä, vasemmalla ihan perus vehnäsämpylä.

Vehnäsämpylät

Juuri:
4dl Vettä
1 dl Maitoa
1pss Kuivahiivaa
6 dl Vehnäjauhoja

Lisäksi:
5 dl Vehnäjauhoja
3dl Vehnä -puurohiutaleita
2tl Suolaa
1tl sokeria
2 rkl Öljyä
(Lisäksi 50g juustoa - taikka koko taikinaan 100g)
  • Paista 175 asteisessa uunissa 10-15 minuttia.
 
  • Valmista juuri lämmittämällä vesi ja maito kulhossa noin +42 asteiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää nesteen joukkoon.
  • Peitä liinalla ja laita vedottomaan paikkaan juurtumaan.
  • Juuri on valmis kun taikina on kohonnut ja kuplii.
  • Sekoita loput kuivataineet keskenään (+ juusto) ja lisää juureen.
  • Sekoita lopuksi öljy ja anna kohota hetki (noin 10min)
  • Pyörittele taikinasta sämpylöitä ja laita pellille kohoamaan. Sämpylät ovat kohonneet tarpeeksi, kun tökkäset niitä sormella ja siihen jää hitaasti nouseva kuoppa. Lisää juustoraastetta pinnalle halutessasi
  • Paista uunin keskitasossa noin 10 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat saaneet kauniin värin.