Sisko perheineen tuli eilen yks kas yllättäin kylään (no olishan mun pitäny tietää että ne tulee, kun oli taas 'tärkeä' futismatsi telkkarissa ja ne miehet usein sitä töllää yhessä) ja sitten päättivät jäädä syömään kun kuulivat että olis lammasta tiedossa.

No minäpä käytin tilaisuuden hyväkseni kun lankomies on tykännyt kaikista leivoksistani tähän asti (kun taas oma mies vain harvoista ja valituista) ja kokeilla jotain uutta. En meinas koskaan ole tehnyt kääretorttua!!! Ja sitten täyttövaiheessa huomasin siskoni kanssa että eihän meillä ole mitään hilloja (tai no, olihan niitä montakin avattua purkkia jääkaapissa, mutta ikävällä lisällä - homeenalulla - meillä kun niitä hilloja ei pahemmin syödä). No ainoa mikä oli käyttökelpoista, oli lemon curd (Sitruunatahna) ja onneksi kaikki tykkäävät sitruunasta molemmissa huusholleissa.

Tulos oli kuulemma aivan mahtava - jopa se minun ronkeli mies sanoin että oli parasta, mitä olin koskaan tehnyt. Ja vaikka kääretorttu nyt ei ollut mitenkään näöllä pilattu eikä myöskään rullaantunut kuinka halusin, olen ihan tyytyväinen ensimmäiseen kokeiluun. Ja kiitos IsollePikkusiskolle leivonta avusta :)
1926474.jpg
Sitruunakääretorttu

Pohja:
3 Munaa
1dl Sokeria
½dl Vehnäjauhoja
½dl Perunajauhoja
1tl Leivinjauhetta

Täyte:
½ dl Sitruunatahnaa (Lemon curd)
2dl Kuohukermaa
100g Maitorahkaa
2tl Vaniliinisokeria
2rkl Sokeria
½dl Tomusokeria

Kuorrutus:
Sulatettu valkosuklaa ja raastettu maitosuklaa.

  • Paista Pohja 225 asteisessa uunissa noin 5-7 minuuttia.
Pohjan valmistus:
  • Vatkaa munat ja sokeri valkeaksi vaahdoksi.
  • Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon siivilän läpi varovasti sekoittaen.
  • Kaada taikina pellille ja levitä tasaiseksi, mutta varo liikatasoittamista, jottei taikina latistu.
  • Paista kuumassa uunissa noin 5 minuuttia, tai kunnes taikina on kypsää ja kauniin kellertävä.
  • Kumoa torttupohja sokeroidulle leivinpaperille jäähtymään.
Täytteen valmistus:
  • Vatkaa kerma sokerin ja vaniliinisokerin kanssa vaahdoksi. Itse tykkään tehdä siitä vähän kovempaa, mutta varo ettei kerma muutu 'voiksi'.
  • Sekoita kerman joukkoon rahka ja lisää tomusokeria siivilän läpi maun mukaan. Jos sitruunatahna on kirpeetä, laita enempi tomusokeria. Jos taas hillo on makeaa, laita vähempi tomusokeria, tai jätä se kokonaan pois.
Kääretortun täyttäminen:
  • Levitä Sitruunatahna torttulevylle.
  • Levitä päälle rahka-kermavaahto.
  • Rullaa torttu käärelle leivinpaperia apua käyttäen.
  • Taita alku tiukaksi ja jätä sauma alle.
Kuorruttaminen:
  • Kuorruta torttu halutessasi esim. Sulatetulla valkosuklaalla. Anna valkusuklaan hetken jäähtyä ennen kuorruttamista, välttääksesi valumista.
  • Raasta maitosuklaata pinnalle.
1926475.jpg